Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Νοσογόνος Παχυσαρκία & Χειρουργική Αντιμετώπιση


Οι περισσότερες επιστημονικές μελέτες καταλήγουν ότι η μη χειρουργικές μέθοδοι απο μόνες τους αποτυγχάνουν να εξασφαλίσουν μόνιμη και σταθερή, μακράς διάρκειας, απώλεια βάρους σε ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία. Η χειρουργική θεραπεία της παχυσαρκίας είναι αποδεδειγμένα η μόνη μέθοδος για να επιτευχθεί μακροχρόνιος έλεγχος του βάρους, μείωση των απειλητικών για τη ζωή νοσημάτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, πρόληψη δευτερογενών ιατρικών επιπλοκών και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων με νοσογόνο παχυσαρκία. Κατά μέσον όρο, μετά απο επιτυχή βαριατρική επέμβαση, το προσδόκιμο ζωής του ασθενή μπορεί να αυξηθεί έως και 12 χρόνια.

Σε ποιους ενδείκνυται η βαριατρική χειρουργική?
Η βαριατρική χειρουργική είναι μια επιλογή που πρέπει να δίνεται στα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, αν και σίγουρα όχι η πρώτη. Οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται για τους κινδύνους τέτοιου είδους επεμβάσεων και τις αλλαγές που επιφέρουν στον τρόπο ζωής. Όταν πάντως αυτές πραγματοποιούνται απο έμπειρη και εξειδικευμένη χειρουργική ομάδα, σε οργανωμένο κέντρο, και με ενσωμάτωση στο πρόγραμμα παρακολούθησης και άλλων ειδικοτήτων, είναι ιδιαίτερα ασφαλείς και αποτελεσματικές, με ποσοστό θνητότητας κάτω απο 0,14 %. Τα γενικά κριτήρια εφαρμογής της χειρουργικής θεραπείας αφορούν άτομα με δείκτη μάζας σώματος πάνω απο 40, ανεξάρτητα αν έχουν άλλο συνοδό νόσημα που σχετίζεται ή όχι με την παχυσαρκία. Αν συνυπάρχει κάποια πάθηση που σχετίζεται με την παχυσαρκία, τότε αρκεί ο συγκεκριμένος δείκτης να είναι πάνω απο 35 για να επιλεγεί η χειρουργική λύση. Το χειρουργείο επίσης συστήνεται σε ασθενείς στους οποίους απέτυχαν οι συντηρητικές θεραπείες και η παχυσαρκία επιμένει μετά απο προσπάθειες 5 ετών.


Ο λαπαροσκοπικός ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος(LAGB)
Είναι από τις πιο πρόσφατες επεμβάσεις που προστέθηκαν στη φαρέτρα του βαριατρικού χειρουργού. Από την έλευση της τη δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα, η συγκεκριμένη τεχνική έχει γίνει πολύ δημοφιλής, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και την Αυστραλία, με περισσότερους από 100.000 ασθενείς παγκοσμίως να έχουν προβέι στην τοποθέτηση δακτυλίου. Είναι μια αμιγώς περιοριστικού τύπου επέμβαση κατά την οποία ένας ρυθμιζόμενος δακτύλιος από σιλικόνη, που διαθέτει αεροθάλαμο, τοποθετείται γύρω από το ανώτερο τμήμα του στομάχου, δημιουργώντας έναν μικρό θύλακα 15-20 κυβ. εκ. Ο ρυθμιζόμενος δακτύλιος συνδέεται με ειδική βαλβίδα τοποθετημένη στον υποδόριο ιστό του κοιλιακού τοιχώματος και, καθώς δέχεται έγχυση υγρού, στενεύει το στομάχι και μειώνει το στόμιο της εξόδου των τροφών. Η θέση του δακτυλίου βρίσκεται περίπου 1-2 εκ κάτω από την γαστροοισοφαγική συμβολή, απόσταση που καθορίζεται επακριβώς με την βοήθεια διάφορων τεχνικών.

Με παρόμοιες μεθόδους πραγματοποιείται και η τοποθέτηση του δακτυλίου, με σκοπό πάντοτε την ασφαλέστερη καθήλωση του πίσω από το στομάχι, ώστε να μειωθεί το ποσοστό διολίσθησης του δακτυλίου.

Οι ασθενείς παραμένουν σε δίαιτα με υγρά μέχρι την τέταρτη μετεγχειρητική ημέρα. Μερικοί χειρούργοι προτείνουν την ακτινολογική μελέτη για να εκτιμηθεί το μέγεθος του θύλακα και η θέση του δακτυλίου. Ο αεροθάλαμος που βρίσκεται στον δακτύλιο παραμένει ξεφούσκωτος για να αποφευχθεί η δυσφορία κατά την σίτιση, που σχετίζεται με το οίδημα στο στομάχι τις πρώτες εβδομάδες, έως ότου σχηματιστεί μια ινώδης κάψα που θα περιβάλλει τον δακτύλιο(4-6 εβδομάδες). Στις επόμενες επισκέψεις του ασθενή γίνεται η ρύθμιση του δακτυλίου, ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή απώλεια βάρους και η καλή ανοχή στη σίτιση.

Όπως οποιαδήποτε άλλη χειρουργική επέμβαση, έτσι και ο LAGB σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης διεγχειρητικών και πρώιμων επιπλοκών(π.χ αιμοραγία,διάτρηση στομάχου, κακώσεις σπλήνας, ήπατος, οισοφάγου, επιπλοκές αναπνευστικού, βλάβη της συσκευής). Η εμφάνιση εμετών και δυσανεξίας στη λήψη τροφής είναι επίσης προβλήματα που αναφέρονται. Απώτερες επιπλοκές σε ποσοστά 9-16% αποτελούν η διάταση του γαστρικού θυλάκου, η πρόπτωση του στομάχου δια του δακτυλίου, η διάβρωση του στομάχου από τον δακτύλιο και η διάταση του οισοφάγου, με τις 3 τελευταίες να αποτελούν και ενδείξεις επανεπέμβασης για την αφαίρεση του δακτυλίου. Να σημειωθεί ότι η βλάβη της συσκευής δεν μπορεί να προβλεφθεί ή να προληφθεί λόγω απουσίας εγγύησης για την λειτουργία και την διάρκεια ζωής της.

Αξιολόγηση αποτελεσματικότητας LAGB
Το κριτήριο που χρησιμοποιείται συχνότερα για την αξιολόγηση της μείωσης του βάρους μετά από την βαριατρική χειρουργική είναι ο δείκτης EWL, ο οποίος ορίζεται ως η ποσοστιαία διαφορά μεταξύ του πραγματικού βάρους του ασθενούς και του ιδανικού σωματικού βάρους, υπολογισμένου κκαι προσαρμοσμένου στο ύψος του. Δείκτης EWL κάτω από 50% μπορεί να θεωρηθεί ς αποτυχία μείωσης βάρους.


Η απώλεια βάρους μετά από την επέμβαση LAGB είναι βαθμιαία και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την συμμόρφωση τους ασθενούς με συγκεκριμένους διατροφικούς κανόνες.Η γενική τάση δείχνει ένα ποσοστό EWL περίπου 30%, στα 6-9 χρόνια παρακολούθησης.

...του Γεώργιου Βελούδη, χειρουργού-επιμελητή Β΄ χειρουργικής κλινικής 401 Γ.Σ.Ν.Α
 
Πηγή: Piraeus Press
http://www.piraeuspress.gr/index.php?view=article&catid=97%3A2009-03-02-18-43-24&id=1276%3A--a---&option=com_content&Itemid=141

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου